Пеканов поздрави кабинета Петков, който е одобрил плана за приемането на еврото

...
Пеканов поздрави кабинета Петков, който е одобрил плана за приемането на еврото
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: В парламента има сериозно мнозинство за приемане на еврото

Пеканов поздрави кабинета Петков, който е одобрил плана за приемането на еврото с закрепената дата 1 януари 2024 година

" Решението на Народно събрание удостовери, че има съществено болшинство в Народното събрание за приемане на еврото на 1 януари 2024 година ". Това съобщи вицепремиерът Атанас Пеканов по Nova, съобщи. 

Според него това е значимо, предвид на политическата неустойчивост, изтеклия мандат на УС на Българска народна банка. " Постоянно ни питат - продължавате ли с приемането на еврото. Затова беше значимо да се даде сигнал с това голямо болшинство, с което се препотвърди датата ".

Пеканов поздрави кабинета Петков, който е приел плана за приемането на еврото с закрепената дата 1 януари 2024 година. 

Той съобщи, че се подвига кредитният рейтинг на България с 2 стъпки, което е значимо за страната, за семействата и бизнеса. Хърватия продължава да заплаща много по-ниски лихви, макар, че са на 70% дълг от Брутният вътрешен продукт.

Пеканов разясни, че от датата, от която се вкарва, всички заплащания ще бъдат в евро - заплати, пенсии. Само че пет месеца, преди да се влезе в еврозоната, цените ще бъдат в евро и в лв.. Той сподели касова записка от Хърватия, в която цената е показана в куна и в евро, дружно с курса. Това е способът всички жители да могат да съпоставят. Има и Qr код, който хората могат да сканират и да рапортуват за нарушавания в Министерството на финансите.

Той съобщи, че в Хърватия 17 институции наблюдават процеса. При нас измежду институциите, които ще реагират на нарушавания, са финансовото министерство, КЗП.

Пеканов съобщи, че и ние ще стартираме да демонстрираме цените в двете валути пет месеца преди въвеждането. Обменният курс ще бъде 2 лева = 1,02 евро. Според Национален проект за въвеждане на еврото един месец след влизането му в обращение човек може да заплаща в каквото желае, рестото ще му се връща в новата валута. В Хърватия този период е две седмици.

Ще има и телефонна линия за сигнали. 

" На 1 януари 2024 всички пари по сметките се трансформират в евро ", повтори Атанас Пеканов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР